donderdag 10 juni 2010

Beetje politiek








Halsema blij met uitslag, Rouvoet voelt zich beloond
UTRECHT - GroenLinks-leider Femke Halsema noemde het resultaat van haar partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen ''geweldig''. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in Utrecht.

Verkiezingen
Volgens een peiling van onderzoeksbureau Synovate zou GroenLinks twaalf zetels hebben gekregen als woensdag verkiezingen zouden zijn geweest voor de Tweede Kamer. Nu heeft de partij er zeven.
''We zijn bezig aan een opmars'', constateerde Halsema voor de camera van de NOS. ''Ik ben blij met de zetelwinst''.

PvdA
PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen is blij met de ''opgaande trend'' van haar partij in de peilingen. ''Ik hoop dat we het kunnen vasthouden'', zei ze.
De PvdA zou als er nu verkiezingen waren zes zetels verliezen (van 33 naar 27). Toch brak de achterban op de verkiezingsavond in Den Haag in gejuich uit. Ook Ploumen toonde zich optimistisch.
Ploumen denkt dat de stijgende lijn mede te danken is aan het feit dat de PvdA heeft vastgehouden aan het standpunt over Uruzgan. De PvdA stapte vanwege die kwestie recent uit het kabinet.

ChristenUnie
Ook partijleider André Rouvoet van de ChristenUnie is blij met de stijging in de peiling woensdag voor de landelijke verkiezingen. De ChristenUnie zou stijgen van zes zetels nu naar zeven zetels.
Rouvoet vindt dat zijn partij wordt beloond voor betrouwbaar bestuur, zei hij in een eerste reactie. De reden voor het succes is volgens Rouvoet dat zijn partij stabiel en betrokken is.
De kleinste regeringspartij in het onlangs gevallen kabinet blijft enthousiast om te regeren. ''Regeren zit de ChristenUnie in het bloed.''

SP
Fractievoorzitter Agnes Kant van de Socialistische Partij (SP) is niet onder de indruk van het verlies dat voor haar partij werd voorspeld. De SP zou veertien zetels moeten inleveren. De partij heeft nu 25 zetels in de Kamer.
Volgens Kant is het ''maar een peiling'' en moet de campagne voor de verkiezingen van de Tweede Kamer nog beginnen. Ze zei er vertrouwen in te hebben dat de kiezers op de SP zullen stemmen.
Kant zei er niet aan te twijfelen dat de SP-achterban haar trouw blijft als fractievoorzitter.

VVD
Bij de VVD heerst tevredenheid. In de peiling van woensdag komt de VVD van Mark Rutte op 21 zetels, gelijk aan het huidige zeteltal in de Kamer, maar een stuk meer dan in de peilingen van de afgelopen maanden.
VVD-vicefractievoorzitter Edith Schippers constateert dat haar partij de stijgende lijn duidelijk te pakken heeft. Dat komt volgens haar mede doordat er weer rust is in de partij en Rutte de onbetwiste leider is.

D66
D66-leider Alexander Pechtold vierde woensdagavond al vast een feestje, tijdens een partijbijeenkomst in Utrecht. ''We zouden vanavond kunnen vervijfvoudigen in de Tweede Kamer'', verwees hij tegenover zijn achterban.
D66 heeft nu drie zetels in het parlement. ''We zijn van ver gekomen. van heel ver.'' Hij wees verder op de ruim twintigduizend leden van de partij, wat meer dan ooit is.

Verdonk
Rita Verdonk van Trots op Nederland vindt de slechte uitkomst van de landelijke peiling ''een Haagse werkelijkheid.'' Verdonk zou volgens deze peiling haar enige zetel in de Tweede Kamer verliezen.
Het van de VVD afgescheiden Kamerlid wijt het slechte resultaat aan het gebrek aan aandacht in de landelijke media. Ze wilde ze verder niet ingaan op het gepeilde verlies, omdat het woensdag volgens haar ging om de verkiezingen voor nieuwe gemeenteraden.




Uitslag legt grote verantwoordelijkheid bij Rutte en Cohen

Terugkeer van de liberale en vrijzinnige partijen naar het niveau van de jaren negentig; vaste voet voor een nationalistische en islamvijandige partij; en een dreun voor de christelijke partijvorming. De verkiezingsuitslag laat een Nederland zien dat zijn seculiere karakter sterker dan ooit politiek uitdrukt, ook in een beweging die reden geeft tot bezorgdheid over de maatschappelijke vrede. Een Paars-plus coalitie van de winnaars VVD, D66 en GroenLinks en een PvdA die zich vrijwel handhaaft, ligt het meest voor de hand. Voor de christelijke partijen is er aanleiding voor diepe bezinning.
De grootste verrassingen van deze verkiezingen zijn de winst van de PVV, die veel forser uitpakte dan de opiniepeilingen deden veronderstellen, en het historische dieptepunt dat het CDA bereikte. Het verlies van de christen-democraten betekent dat voor het eerst een zittende premier uit het Torentje is weggestemd. Jan Peter Balkenende heeft daar de consequentie aan verbonden door het leiderschap van de partij neer te leggen.
Dat is tragisch voor hem persoonlijk en in een aantal opzichten onverdiend na zijn inspanningen in het afgelopen decennium, maar onvermijdelijk. Het partijbestuur heeft alle reden zich af te vragen of Balkenende na de val van zijn vierde kabinet wel de meest passende lijsttrekker was. Er waren voldoende signalen dat acht jaar genoeg was – het zou tussen haakjes niet slecht zijn het premierschap aan ten hoogste twee ambtstermijnen te binden.
De PVV is de grootste winnaar, maar er is geen reële kans die winst te verzilveren. Links en rechts houden elkaar vrijwel in evenwicht, zodat regeren over de ene dan wel andere boeg onmogelijk is. Dat noopt ertoe naar mogelijkheden 'door het midden' te kijken. Daarbij ligt een liberaal-sociaal-democratische coalitie meer in lijn met de uitslag dan een coalitie waarvan het gedemoraliseerde CDA deel uitmaakt.
Deze uitslag legt een grote verantwoordelijkheid bij de aanvoerders van VVD en PvdA, Rutte en Cohen, een nieuw evenwicht te zoeken tussen individu en gemeenschap in een land dat door de globalisering van samenstelling en karakter verandert. De verontrustende, maar serieus te nemen opmars van de PVV maakt die opgave net zo urgent als het bestrijden van de economische crisis. Gezien de extreme positionering van deze partij is het niet onlogisch het antwoord vanuit het gematigde midden te ontwikkelen.

Bijna alle stemmen geteld
Mark Rutte (VVD) en Job Cohen
(
Na het tellen 99,6 procent van de stemmen is de VVD uitgelopen op de PvdA. De VVD staat op dit moment op 31 zetels, een meer dan de PvdA. De PVV is de grote winnaar van deze verkiezingen en gaat van 9 naar 24 zetels.
Bekijk hier de verkiezingsuitslag
In de vier grote steden blijft de PvdA de grootste partij. In Amsterdam, waar PvdA-leider Cohen burgemeester was, boekte de partij zelfs een flinke winst: van 30,1% naar 35,2%. In de andere drie steden was er een verlies, maar bleef de PvdA ruim de grootste.
In Amsterdam, Den Haag en Utrecht werd de VVD tweede; in Rotterdam de PVV. De PVV werd in Den Haag de derde partij en in Amsterdam en Utrecht de vijfde.
Het CDA werd in de vier steden bijna weggevaagd; de score loopt uiteen van 3,3% in Amsterdam tot 6,9% in Den Haag. De SP werd in de vier steden grofweg gehalveerd tot minder dan 10 procent.
Laagste score
Het CDA is bij deze verkiezingen de grote verliezer. Deze partij moet 20 zetels inleveren en zakt naar 21, de laagste score die de partij ooit heeft behaald.
De SP komt op dit moment uit op 15 zetels. Dat zijn er tien minder dan in de Tweede Kamer. D66 haalt 10 zetels (tegen nu 3). GroenLinks krijgt er 3 zetels bij en komt ook uit op 10.
De ChristenUnie verliest een zetel en krijgt vijf zetels. De SGP en Partij voor de Dieren blijven allebei stabiel op twee zetels. Rita Verdonk (Trots op Nederland) verliest haar zetel in de Tweede Kamer.
Van de kiezers is 74,5 procent opgekomen. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen was de opkomst 80 procent. Alleen in 1998 lag de opkomst lager, op 73,3 procent.


Rutte: Prachtige overwinning VVD, keuze voor economie

VVD-leider Mark Rutte vindt de 31 zetels 'een prachtige overwinning'. Volgens hem heeft het de kiezers aangesproken dat er maatregelen moeten worden genomen om de economie op te krikken.
Mark Rutte sprak woensdag van een prachtige overwinning
Volgens Rutte is zijn partij 'de partij van optimisme en hoop in de toekomst van ons mooie land'. Hij bedankte de kiezers voor hun stem op de liberalen. Hij zag die steun als motiverend, maar ook zeer verplichtend.
Onder luid gejoel feliciteerde hij de andere winnende partijen PVV, GroenLinks en D66. Het wordt een spannende avond, vindt hij. 'We weten niet hoe dit gaat aflopen.'
Praten met PVVVVD-Europarlementariër Hans van Baalen vindt het ‘absoluut logisch’ dat met de PVV wordt gesproken voor de vorming van een nieuwe regering. Hij reageerde hiermee op de forse winst van de partij van Geert Wilders, die volgens de eerste prognose groter is geworden dan het CDA.
Het is nog niet duidelijk wie het voortouw mag nemen bij de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie. De VVD en de PvdA zijn beide op 31 zetels uitgekomen.
OngeloofelijkVVD-Tweede Kamerlid en campagneleider Stef Blok heeft geen idee waarom zijn partij toch nog iets lager is geëindigd dan de peilingen aangaven. 'We hadden gehoopt om in één keer de grootste te worden. Maar het kan nog,' zei Blok na de definitieve prognose. 'Ik laat mij niet in de put praten.'
Blok vindt de winst nu 'fantastisch' in vergelijking met het aantal zetels nu in de Kamer en 'ongelooflijk' gezien de slechte peilingen in 2009. Toen scoorde de VVD twaalf zetels.
Geen foutenVVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven vindt dat zijn partij niets fout heeft gedaan in de laatste dagen voor de verkiezingen. De VVD kwam woensdag uit op 31 zetels, een terugval van enkele zetels in vergelijking met de peilingen van de afgelopen weken.
Teeven, nummer drie bij de liberalen, zei dat woensdag in een reactie op de definitieve prognose. Volgens hem is het nog te vroeg om te weten 'of we blij moeten zijn of niet. We willen de grootste worden maar het is nog niet zover'.
Over rechtsHij noemde de uitslag een bijzondere: 'Een kabinet over rechts kan niet en paars kan ook niet.'
Teeven zei dat het resultaat heel goed is. Hij wees op de peilingen van vorig jaar, toen de VVD op een groot verlies stond. Maar wat hem betreft hadden de verkiezingen vijf dagen eerder moeten komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten